Saturday, December 25, 2010

Кошчето за боклук във лентата за задачи на Windows Vista

Не знам вие как сте, но аз лично мразя целия ми екран на компютъра да е пълен с икони. В интерес на истината през повечето време се стремя да нямам нищо на десктопа, като програмите които ползвам по-често ги слагам в quick launch (бързо стартиране) което се намира до старт менюто от ляво. Проблема ми беше, че нямаше как да разкарам кошчето за боклук. За щастие попаднах някъде в нета на една статия с решение на проблема, а именно: Как да поставим икона с Кошчето за Боклук (Recycle Bin) в Лентата за Задачи (Taskbar) на Windows. По специално във Windows Vista, от някои коментари из нета се твърди, че същата технология трябва да сработи и за Window 7, но не съм пробвал.  Ако някой е тествал, нека да пише един коментар по-въпроса.

Така, за начало:

  1. Кликнете с десен бутон върху иконата на Кошчето за Боклук (Recycle Bin)  и изберете Създаване на пряк път (Create Shortcut).
  2. Сега кликнете с десен бутон на мишката до стрелкичките на quick launch (бързото стартиране) , което се намира до старт менюто. От там изберете Open Folder  (Отвори папката). Трябва да ви се отвори папката за бързо стартиране с път : C:\Users\потребителското ви име\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch. Идете с една директория по-нагоре в: C:\Users\потребителското ви име\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer, и там си създайте нова папка която можете да кръстите например Recycle Bin .
  3. След като сте създали папката Recycle Bin, изместете прекият път на кошчето за боклук, което създадохте в началото вътре в нея.
  4. Сега с десен бутон на мишката кликнете на Taskbar и идете на Toolbar.   От там изберете отдолу  New Toolbar . Навигирайте до C:\Users\потребителското ви име\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer, маркирайте папката която създадохте Recycle Bin и натиснете Select Folder.
  5. Отново с десен бутон на мишката кликнете на Taskbar , и махнете отметката ако има на Lock the Taskbar.
  6. От ляво на кошчето ще се появи  една лента на точки. Кликнете върху нея с десен бутон на мишката и махнете отметките на Show Text и Show Title.  За да остане само иконата на кошчето за боклук без текста.
  7. Отново с десен бутон на мишката кликнете на Taskbar , и поставете отново отметката на Lock the Taskbar.

Recycle Bin

Това е. Най накрая можете да се отървете от кошчето за боклук, което е на десктопа ви.  Можете да махнете иконата на кошчето за боклук от десктопа ви от : Control Panel\Personalization. От ляво кликнете на Change desktop icons. Махнете отметката на кошчето за боклук и натиснете ОК.  От това място можете и да върнете иконата обратно, в случай че ви потрябва.

No comments:

Post a Comment